Huskeliste før boktrykking

Du er ferdig med bokmanus, redaktøren har gjort sitt og det er snart tid for å sende manus til trykkeriet. For å unngå forsinkelser er det smart å gå gjennom huskelista. Her er ting du må passe på før trykking:

Har du skaffet ISBN?
Skaffet strekkode?
Har du bestemt deg for tekst og foto til omslaget (bakside og eventuelt flapp)?
Har du bestemt format på omslaget?
Funnet omslagsdesigner?
Har omslagsdesigner brukt innstillingene som trykkeriet ønsker? (omslaget bør være “bleed”, og framsidetekst “outline”, osv)

Er manus korrekturlest?
Har du gått gjennom korrekturlesing?
Har du funnet ombrekker?
Kontrollert ombrekking?
Har du kontrollert at omslagsdesigner har lagt inn korrekt strekkode? (noen designere legger inn midlertidig strekkode, inntil de får strekkode fra deg)
Har du dobbelsjekket omslaget for skrivefeil?

Dette er en huskeliste før boka går i trykken. Andre huskelister brukes mens boka trykkes og etterpå. Mer om det senere. Lista er laget av Oddbjørn By, forfatter av Slik gir du ut på eget forlag. Der finner du detaljerte lister om hva ombrekker, omslagsdesigner og så videre behøver å vite fra deg. Siste tilbakemelding på boka er:

Jeg vil gjerne takke for mange glimrende råd i boken «Slik gir du ut på eget forlag». Den var virkelig nyttig, og jeg synes den dekket veldig mye av det jeg trengte å vite i forkant av avgjørelsen om å gi ut bok på eget forlag.