Hvor stort førsteopplag? Hvor mange bør jeg trykke?

I gamle dager måtte du trykke store opplag for å få en lav pris per bok. Med dagens teknologi kan du få en lav pris, selv med små opplag (på 200 til 2000 eksemplarer). I dag er det dessuten raskt å trykke opp nye opplag. Ofte kan du få et nytt opplag på lager 7 til 10 dager etter bestilling.

Små eller moderate opplag har mange fordeler: Du slipper store varelager, du slipper å legge ut store summer og ikke minst: du reduserer risikoen.

Det som taler mest for stort førsteopplag er hvis du har store forhåndsbestillinger, eller at du har avtale med NRK TV eller Aftenposten om eksponering av boka. Dette skriver vi basert på erfaring med hundrevis av medieoppslag, og analyse av salgstall.

Kalkulatoren er ingen fasit, men gir deg en god pekepinn hva hvor mange bøker du bør trykke.

Hvor mange bøker?

Gi lyd hvis du har innspill på kalkulatoren, eller om det er andre kalkulatorer du ønsker at vi skal lage.

Det varierer stort hvor mange bøker forlagene trykker i førsteopplag. En gjennomsnittlig debutant selger 600 eksemplarer. Mange forlag trykker likevel større opplag, som de kan selge til lavpris etter en stund. Et opplag på 500 til 5000 er normalt hos de store og mellomstore forlagene, der 2000 er en sannsynlig median på førsteopplag.

Vi har mange kalkulatorer som sparer deg for tid og penger. Test ut her.

Opplagstall og salgstall er ikke det samme. Les mer om førsteopplag hos Wikipedia.

hvor mange bøker
Hvor mange bøker skal jeg trykke?