Selvpublisering er ofte forbundet med at forfatteren ikke fikk kontrakt hos et stort forlag. Men det behøver ikke være det. Nummer 1 på bestselgerlistene Lars Monsen, Anne Lene Johnsen og Oddbjørn By har alle selvpublisert – i likhet med tusenvis av norske musikere. Dagens teknologi gjør selvpublisering av litteratur, tegneserier, musikk og annen kultur mye enklere enn på 1900-tallet. Noen ganger er det økonomiske grunner, andre ganger er det ønsket om raskere publisering eller større kontroll.
I dagens artikkel presenterer vi norske forfattere som driver med selvpublisering. Vi har også spurt hvordan det gikk med bokutgivelsen. Vi har ikke gjort tilsvarende undersøkelser med forfattere som har utgitt på etablert forlag, men erfaring og inntrykk er at flertallet er skuffet over utgivelse på etablert forlag. Det er kanskje ikke rart, med tanke på at media fokuserer på vellykkede forfattere, musikere og skuespillere – mens faktum er at de fleste selger lite. Som Rolf Dobelli sier: In daily life, because triumph is made more visible than failure, you systematically overestimate your chances of succeeding.
På eget forlag har man i hvert fall kontroll på prosessen. Her er bøker utgitt på eget forlag. Ingen av forfatterne rapporterer at utgivelsen gikk dårlig, tvert imot.
Satisfaction - Espen Mowinckel
Satisfaction er en dramatisk fortelling om hvordan tre ulike menn håndterer vonde livserfaringer. Lukas, Wilhelm og Christian bærer på svik, løgner og avvisning fra oppveksten. Det preger både vennskapet og rollene som fedre og ektefeller. De kaver med å finne en trygg identitet i kampen mellom å innfri mannsidealer og løse egne problemer. Hvor ærlige tør de være mot seg selv, hverandre og sine nærmeste? Tør de ta tak i utfordringene?
Ildtunger - Elin Hansen
«Hver trollmann og trollkvinne skal fanges. Vi skal bekjempe djevelskapen i vårt len. Bålene skal være til skrekk og advarsel». Slik lyder sorenskriverens formaning til innbyggerne i Vadsø våren 1621. De innleder ikke bare trolldomsprosessene slik de fremstilles i Ildtunger, men også den dramatiske ferden i hjertet av romanen. I sentrum av denne finner vi Siri Pedersdatter. Som barn mister hun moren til ildtungene: ondsinnet sladder og bålets flammer. Ildtunger er inspirert av hendelser fra trolldomsprosessene i Finnmark. Over 90 mennesker ble anklaget og dømt for å stå i ledtog med djevelen.
Kræsj i mamelukken - Runa Bergsmo
KRÆSJ I MAMELUKKEN er en illustrert sangbok med besifring og CD.
Her får du høre om verdens beste tante og verdens dummeste mamma. Og litt om pappa.
Du får høre om Bever-Ole og den bråkete familien hans. En stinkende bæsjebleie og en farlig ulv. En togtur som begynner bra, men så går det galt.
Når noe går galt er det fint å ha en god venn. Bjarne Bjørn er en sånn venn.
KLASSISK DANS - Igor Ivanov og Larissa Savenkova
Våre anbefalinger er først og fremst beregnet på pedagoger som underviser i klassisk dans i Norge. De er tenkt som en hjelp i det daglige arbeidet på private ballettskoler og i amatørdanseensembler. Vi håper de kan bli til nytte ikke bare for dem som har erfaring med å notere og lese klassisk trening og har begrep om musikalsk oppbygging av øvelsene, men også for dem som ikke har slik erfaring.
Askens lengsel - Hildi Bragason og Henrik Lunde Sælid
Askens lengsel er resultatet av et samarbeid mellom billedkunstneren Henrik Lunde Sælid og poeten Hildi Bragason. Sælids bilder er tresnitt, akvatinter, malerier, oftest blandingsteknikker. Bragasons lyrikk uttrykker tidløse temaer og er både modernistiske og tradisjonelle i sin form. I boken flettes dikt og bilder sammen med et symbolsk og tidløst billedspråk, men med en fortelling om samtiden som mål. Boken har fått anmeldelser i avisen Dag og Tid, tidsskriftet Cogito og hos Retrogarde
Dette er oss - Ola G. Snippen
“Dette er oss” er mi første bok. Ho inneheld analoge foto av framande nordmenn eg har fotografert gjennom eit år. Som bakteppe for utforskinga av nordmenn, brukar boka H.M.K Harald si tale frå hagefesten 2016, der han talar så fint om oss nordmenn.
Arbeidshender II, skumringstime - av Runa Bjone
Skumringstimen, mellom dagslys og kveldsmørke. Det var gjerne da historiene ble fortalt. Historier og minner fra tider som var forbi.
I denne boka finner du fjorten intervjuer med eldre mennesker. Litt som en moderne skumringstime. Her kan du lese om livet til besteforeldregenerasjonen, og det ualminnelige i det ganske alminnelige livet. Blant annet:
* Oppveksten i krigsårene i Norge. Forskjellen var stor om du bodde på bygda eller i en by.
* En 25-åring ble skutt blind, men bestemte seg for å leve fullt ut som bonde.
* Hvordan var det å bo i en gammel skolestue i åsen på 50-tallet?
Fra parring til pinnekjøtt - Kristin Eli Strømme
Fra parring til pinnekjøtt er en fagbok om sau, men døra åpnes også på gløtt til det større perspektivet rundt dyrevelferd, dyrehold, utnyttelse av beite og betydningen av ren, sunn mat. Med kamera og penn følger vi en liten saueflokk i Hardanger gjennom ett år. Bildene utgjør en viktig del av innholdet og skaper nærhet til stoffet. Boka gir en varm og deltagende skildring av livssyklusen til spelsauen. Vi er i fjøset senhøstes når væren parres med sauene, og i mai deltar vi på lammefødslene. Nyfødte lam følges ut i tunet, i juni drar vi til fjells, og til slutt er det sauesanking.
En varslers kamp: Musas kamp mot Goliat - Gro Ødegård
Som regnskapsansvarlig avdekket Ødegård økonomisk kriminalitet. Det ble starten på et livsomveltende drama. Mekanismene som ble satt i sving når hennes varsler truet illegitime interesser, er det knapt noen som tror. Hun ble forsøkt truet til taushet, avskjediget, falskt anmeldt og siktet i en straffesak. Alt iscenesatt av hennes arbeidsgiver, med hjelp fra politi i hans private nettverk. Boken dokumenterer en kollaps i de systemene som er satt til å følge opp økonomiske varsler og andre straffbare handlinger. Hadde disse kontrollsystemene fungert, så hadde en bok som dette vært unødvendig.
Konklusjon - selvpublisering
Forfatterne i artikkelen er spurt: Hvordan gikk det med bokutgivelsen. Slik svarte de:
Vi kommer tilbake med mer detaljerte undersøkelser om selvpublisering. Forfattere i denne undersøkelsen er folk som har mottatt boka Slik gir du ut på eget forlag. En av forfatterne har også bestilt redaktørhjelp og korrektur på manus.
Selvpublisering blant klassikerne
Selvpublisering blir mer vanlig, men framgangsmåten er på ingen måte ny. Her er et knippe forfattere som ga ut på eget forlag i gamle dager:
Margaret Atwood
Stephen King
Edgar Allen Poe
Marcel Proust
JK Rowling
Leo Tolstoy
Mark Twain
Virginia Woolf