Hva er et bokomslag?

Hva er et bokomslag, hva koster det og hvordan lages det?

Først en video med forklaring om bokomslag:

To judge a book by its cover

Det er en grunn til at dette uttrykket brukes ofte. Men hva kjennetegner et godt omslag? Ofte kan du se om folk har lagt sjela si i arbeidet, enten de har laget en pizza eller et bokomslag. Det er litt rart, på en restaurant har de utstyr, erfaring og lønn for å lage mat. Likevel lager mor bedre pizza. Hun legger sjela i arbeidet.

Pris

Du kan enten lage omslaget selv, eller få hjelp av profesjonelle. Bruker du designere varierer prisen fra 3000 til 10 000 kroner (per 2021). Husk at design av bokomslag skal være en momsfri tjeneste, det er ikke alle designere som vet dette.

Også på omslag kan det være lett å se seg blind på eget arbeid, så skaff tilbakemeldinger dersom du velger å designe selv. Det er vanskelig å si hva som er gode omslag. Men dårlige omslag skaper skepsis, og det er noe du må unngå. En dyr designer er ingen garanti for et godt design, men bokomslag er neppe stedet for å spare penger.

Uansett hvilken designer du velger, så er det viktig å fortelle hva du ønsker. Samtidig må du innse at dine ønsker ikke nødvendigvis er den beste løsningen, så du bør være åpen for alternativer.

Info til designeren

Som et minimum trenger designeren trenger å vite:
Framside: Om du har ønsker om motiv, eller om designeren skal komme med forslag
Boktittel (store eller små bokstaver)
Forfatternavn (stor/liten forbokstav eller kun store bokstaver)
Format (høyde og bredde)
Bokryggen: Hva du ønsker på ryggen (tittel, forfatternavn, ev. forlagslogo)
Om ryggen skal være spiral eller vanlig (spiral er dyrere, men brukes noen ganger av praktiske årsaker)
Ryggbredde (ryggbredde kommer an på sidetall og papirtype, så noen ganger vet du ikke svaret før du er i innspurten)

Bakside og eventuelt flapp: Tekst (omtale av boka, ev. sitater, forfatteromtale)
Strekkode (og ev. ISBN-nummer)
Designeren bør også få vite om bokomslaget skal bli hardt eller mykt, med eller uten flapp. Dette har betydning for det tekniske arbeidet. Sammen med ønskene dine legger du ved eventuelle foto og forlagslogo.

Designeren må vite hvor tykk boka blir, for at bokryggen skal bli riktig. Ryggbredden regnes ut fra antall sider og papirtykkelse (papirtykkelse er en funksjon av gramvekt og såkalt bulk – tettheten i papiret). Dersom du ønsker stiv perm, blir ryggen bredere enn ved mykt perm. Spør trykkeriet om ryggbredden. Skal du derimot ha spiralrygg, trenger du ikke å vite ryggbredden, fordi spiralen går langs ryggen.

Når designet er ferdig

Når designeren er ferdig, får du omslaget som en pdf-fil. Se at alt er som det skal, og send videre til trykkeriet. Ofte kan det være smart å legge en utskrift rundt en bok for å se hvordan det tar seg ut. Dette er også tidspunktet for nok en grundig korrekturrunde. Det er
mange feilkilder på ett eneste omslag (sjekk ISBN/strekkode, forfatternavn, tekst, og alt annet). Jeg kjenner forfattere og forlag som har trykket feil strekkode på boka. Distributøren kan lime over klistremerker, men det koster noen kroner per bok. Du må for all del unngå feil på omslaget eller manus som er så store at du må trykke alt på nytt.

bokomslagI tillegg ber du designeren om å sende deg en jpg av framsida. Nettbokhandel, bokregistre, bibliotek og andre trenger denne. Spør også om å få en 3D-versjon av framsida (som på bildet til venstre). Da limer designeren det digitale omslaget på en digital hvit bok, og du får en jpg der omslaget ser ut
som en vanlig bok, i stedet for et flatt foto. Denne kan du bruke på hjemmesiden, og andre steder.

Bli med bak kulissene i arbeidet med bokomslag

Et viktig tips om bokomslag