Du trenger egentlig ingenting for å starte eget forlag. Men det kan være greit å ha et organisasjonsnummer, som du kan oppgi til samarbeidsparter. Mange forfattere har allerede et enkeltmannsforetak, og du kan gjerne bruke det. Hvis du forventer at boksalg skal bli hovedaktivitet i virksomheten bør du endre næringskoden. Hvis ikke trenger du ikke gjøre noe spesielt.
Vi har ingen sterke meninger om du bør starte aksjeselskap eller enkeltmannsforetak, men den økonomiske risikoen med eget forlag er uansett veldig liten, fordi dagens teknologi har gjort det billig å produsere bøker. Drift av enkeltmannsforetak er billigere, og på mange måter enklere. Organisasjonsnummer får du hos brreg.no.
Ut 2024 gir vi bort boka Slik gir du ut på eget forlag. Etter det er boka å finne i nettbokhandel. For eksempel hos Akademika. Versjonen som selges i nettbokhandel er en oppdatert versjon fra 2021.
For å gi deg innsikt i kostnader ved bokproduksjon skal du få se kostnadene ved opplag nummer 1 for denne boka (i år 2012). Ved senere opplag er kostnadene vanligvis kun trykking (denne boka er trykket i fem opplag). Alle beløp er inkludert moms (mva):
Redaktør: 7500 kroner
Språkvask/korrektur: 4375 kroner
Omslag: 7000 kroner
Ombrekking: 7162,50 kroner
Trykking og frakt: 15 363,75 kroner (500 eksemplar i dette tilfellet) – eller 12 300 kroner hvis du ikke er momspliktig (ennå)
Kostnaden for redaktør, omslag og ombrekking kan i mange tilfeller være betydelig lavere, men det kommer an på mange faktorer.
Totalkostnad for boka i videoen: 41 401 kroner. Det vil si at dersom forfatteren selger en del bøker direkte (100 prosent inntjening), så er all kostnad tjent inn etter 138 solgte bøker (ved utsalgspris på 299 kroner). Om du oppretter et foretak for å starte eget forlag kan du i tillegg få noen kostnader med å starte selve foretaket. Enkeltmannsforetak er gratis å registrere i enhetsregisteret. Men i en del andre situasjoner får du registreringskostnader, for eksempel hvis du skal starte et aksjeselskap.
For å starte eget forlag trenger du ingen fysiske gjenstander. Egentlig trenger du ingenting, men det er fornuftig med et organisasjonsnummer. Enten ett du har allerede, eller du kan starte et nytt foretak.
Flere innlegg om økonomi og eget forlag:
Kalkulatorer – for å regne ut presise kostnader, hvor mange bøker du bør trykke, hva du kan forvente å tjene og mye mer.
Erfaringer med å crowdfunde bok.