Boklageret, frykt og matematikk

Siste nytt er at bokhandelkjeden Notabene er konkurs. Trist. Heldigvis driver de 139 bokhandlene i kjeden videre, men framtida er usikker. Det jeg frykter mest er en framvekst av bokhandlere som Boklageret. Boklageret er en kjede som selger bøker veldig billig. Butikken er et slags lager, med store dunger av hver tittel. Altså er utvalget lite. Men det verste er det vi ikke ser: betalingen til forfatteren. Boklageret krever nemlig store rabatter. Dersom de får store rabatter av forlagene, er kontraktene mellom forlag og forfatter slik at forfatteren får minimal betaling. La meg ta et eksempel:

Dersom Boklageret kjøper inn 100 bøker som du har skrevet, så er det sannsynlig at du som forfatter får royalty på 5 kroner per bok (på grunn av klausuler i kontrakten). 100 bøker x 5 kroner er 500 kroner.

Når en forfatter utgir bok på etablert forlag får han 25 eksemplar gratis. Hvis forfatteren selger 10 eksemplar selv, til 300 kroner per stykke, så tjener forfatteren 3000 kroner kroner.

Matematikk er de beste argumentene man kan ha. Enten er regnestykket feil, eller så er det riktig. Jeg har opplevd begge scenario, og vet dessverre at regnestykkene er korrekte. Det var riktignok i Danmark, men samme prinsipp gjelder her.

Du må selge 600 bøker på boklageret, for å tjene det samme som å selge 10 bøker selv.

Jeg har ikke samvittighet til å kjøpe bøker på boklageret. Da jeg ble solgt på dumpingsalg i Danmark skapte det bare frustrasjon. Jeg vil ikke bidra til frustrasjon hos mine forfatterkollegaer. Eneste bøker som er aktuelle å kjøpe der, er bøker til vanlig pris (fordi de er så nye, at de er bundet av fastprisen)

Så hvorfor legger forlagene bøker ut til dumping på boklageret? De har vel et lager med bøker, som må selges – og de tjener greit på dumping. De har rett til å dumpe bøkene, og betale forfatteren minimalt. Mange utenlandske forfattere kan dessverre oppleve null i royalty for bøker solgt på boklageret. Det er ikke nødvendigvis boklageret sin feil, de bare bruker systemet. Men jeg mener det er mye bedre at forfatteren får selge 10 bøker selv, og eventuelt gi bort 590 bøker til hvem man vil. Eller selge de billigere, men i det minste få en rettferdig betaling.

Les mer om økonomi i boka Slik gir du ut på eget forlag