En dyr lærepenge

Skrevet av Oddbjørn By

Som jeg skriver i boka “Slik gir du ut på eget forlag” er det viktig å vise boka dersom du er heldig å komme på fjernsyn. Jeg har blitt intervjuet over 200 ganger i aviser, radio og fjernsyn – og har med egne øyne sett effekten av hver enkelt medieomtale. Med eget forlag kan jeg følge effekten “live” gjennom portalen til distributøren. Noen ganger har effekten vært null. Andre ganger har effekten vært formidabel. I dag vil jeg fortelle om en lærepenge.

25. oktober 2013: Jeg skal lansere sin nye bok. Av erfaring vet han at boka MÅ vises på skjermen. Noen journalister mener at “dagens folk sitter med google i fanget, og vil søke opp navnet ditt – så det er ikke nødvendig å vise boka”. Mine studier av medieomtale viser at dette er helt feil. Uansett, jeg tok med meg boka i hånda – på veg inn i studio til NRK Morgennytt. På veg inn i studio sa plutselig programlederen at hun kunne holde boka. Jeg var litt motvillig, men kjenner programlederen litt – og jeg ville jo ikke motsi en så hyggelig person. Jeg tenkte også at hun vet best hvordan boka bør holdes for å vise godt i skjermen.

Da det var naturlig å vise boka skjedde den store skrekken: programlederen holdt boka vannrett. Det kunne like gjerne vært en bunke med papir. Boka handler om hvordan du lærer italiensk, med husketeknikk. Effekten av innslaget var:

-jeg hadde svidd av et godt innslag (ingen medier vil være nummer to, tv2 vil sikkert ikke ha intervju om samme tema)
-folk søkte etter italienskbok, og kjøpte denne (nummer 6 på bestselgerlista)

bokkilden italiensk

Det er helt usannsynlig at den boka skulle inn på bestselgerlista den 25. oktober. Grunnen må være innslaget på fjernsyn. For min del var effekten av innslaget meget dårlig. Det er den harde realiteten, men det var min feil. For lærdommen er:

-Som du ser i innslaget kom en annen forfatter rett etterpå. Se hva som skjedde. Viktig lærdom!
-Den andre forfatteren sitt forlag hadde i tillegg sendt jpg av bokomslaget til redaksjonen på forhånd. Det bør du også gjøre
-Nødløsning, som du alltid bør være forberedt på: Ta med deg boka under genseren eller i en stor lomme (type hettegenser) Hold fram boka, hvis du opplever det samme som meg

Se innslaget