Utdeling av leseeksemplar

Fredag 25. oktober 2013 og påfølgende fredag gikk forfatter Oddbjørn By rundt i Oslo og delte ut leseeksemplar av sine nyeste bøker (leseeksemplar betyr at bokhandelen får et gratis eksemplar til å lese). Her kan du lese en omfattende analyse.

Bare i Oslo kommune er det rundt 60 bokhandlere. Fullstendig liste finner du nederst.

Hvorfor dele ut leseeksemplar?

Fordi det er mange i bokhandel som ikke ser på fjernsyn eller får med seg at det har kommet ny bok. Det er tross alt tusenvis av bøker som kommer hver måned.

Bøkene som ble delt ut:

Hva skal man si når man besøker bokhandelen?

Jeg sa:
– Hei, her er leseeksemplar på nye Memo-bøker. Vil du ha italiensk eller spansk?
– Svar
– Har du hørt om Memo før?
– Svar
Så fortalte jeg eventuelt litt om hva boka handlet om, om framstøt i media, og ga bokhandelen en lapp med bestillingsinformasjon.

* Det er ikke nødvendig å spørre etter innkjøpsansvarlig. Nesten alle vet at innkjøpsansvarlig skal ha boka
* Besøk bokhandelen i vanlig arbeidstid. På kvelden er det ofte vikarer som er generelt forvirret
* Start på runden ganske tidlig. Da er det ikke så hektisk i bokhandelen
* Det er ikke nødvendig å signere boka, noen bokhandlere tar det som mistillit (at signeringen er en handling for å unngå at bokhandelen selger boka, i stedet for å lese den selv)
* Det er ikke nødvendig å si hvilket forlag du kommer fra (hvorfor skal du det?)
* Det kan være lurt å fortelle at bøkene distribueres gjennom Forlagssentralen, Sentraldistribusjon eller lignende (men dette kan være bedre å formidle på lappen med bestillingsinfo)
* Er du sikker på at du vil gi leseeksemplar til Boklageret?

Frakt bøkene i trillekoffert. Bestemmer du deg for å ta runden med å dele ut leseeksemplar, vil jeg anbefale at du tar med følge. Da holder du humøret oppe.

Å kjøre rundt i Oslo er ikke enkelt. Parkering er enda verre. Jeg brukte offentlige transportmiddel. Optimalt sett ville jeg brukt ryggsekk, offentlig transport og bysykkel. Med bysykkel kan du spare mye tid. Sjekk værmeldinga.

Å snakke med folkene i bokhandelen gikk fint. De aller fleste var positive. Jeg opplevde kun en negativ mann. Han sa at han ikke hadde tid til å snakke med meg. Han fortalte også at folk på *** ikke var interessert i språk(bøker). I tillegg brukte han bare å ta imot forlag. Jeg spurte om han hadde hørt om Memo, men det hadde han ikke. Noen dager senere sjekket jeg i datasystemet, og det viste seg at bokhandelen hans har solgt/bestilt 50 Memo-bøker. Så moralen må bli: ikke bry deg om negative folk, the show must go on.

I en annen bokhandel ble dama bak disken helt i hundre. «Er du virkelig Oddbjørn By? Kan jeg få autograf? Kan jeg ligge med deg?»
Neida, det siste spørsmålet kom ikke. Men de fleste steder var folk positive eller nøytrale. Det tror jeg også at du vil oppleve.

Regnestykke:
Hvis en bokhandel bestilte én bok, så dekket det utgiftene for 7 leseeksemplar. Utgiftene varierer selvsagt fra bok til bok, men ta gjerne et regnestykke på dine bøker før du går på vandring til bokhandlene.

Oddbjørn er kjent, i hvert fall blant folk som har arbeidet i bokbransjen i over ett år. At han hadde god effekt på utdelingen av bøker, betyr ikke at alle har det. Men å dele ut leseeksemplar er såpass billig at det kan være verdt å prøve i noen bokhandlere i hvert fall. Oddbjørn delte også ut i Bergen, der effekten var utrolig positiv. Det samme med Oslo lufthavn.

Opprinnelig tenkte jeg å legge ut lista og reiseruta gratis, men siden jeg og sekretæren brukte så lang tid på arbeidet, setter vi pris på en donasjon på 70 kroner.

Fill out my online form.