En forfatters største tabber

Skrevet av Oddbjørn By, forfatter av sju bøker.

Å være forfatter er et vanskelig yrke. Her er noen tabber du bør unngå, så du ikke får det enda vanskeligere:

1. Vente på inspirasjon
Å skrive bok er hardt arbeid. Arbeid må gjøres enten du er inspirert eller ikke.

2. Utgi boka på etablert forlag
Satt på spissen, så er det å utgi på etablert forlag nesten som veldedig arbeid. Du bruker for eksempel 500 timer på å skrive boka. Forlaget bruker 20 til 30 timer på korrektur, redaktør, omslag, ringe media, produsere boka og så videre. Deretter blir du en levende reklameplakat (boksigneringer, media..) For arbeidet ditt får du betalt 7 til 12 prosent per bok. Utgir du boka på eget forlag får du 40 til 60 prosent per bok (les detaljerte regnestykker i boka “Slik gir du ut på eget forlag”)

3. Trykke 10 000 eksemplarer i første opplag
Du velger å publisere på eget forlag, men trykker opp et gigantisk førsteopplag. 10 000 er gigantisk med tanke på hvor mange bøker som gjennomsnittlig selges per boktittel. I dag er det raskt og billig å trykke nye opplag. Jeg mener at det er så billig å produsere kvalitetsbøker med dagens teknologi, at den økonomiske risikoen kun er en faktor dersom du selger 100 bøker eller færre. I stedet for å trykke 10 000 er det mye bedre å trykke 100 til 2000 i første opplag. Da slipper du også å binde kapital i varelager.

4. Slutte å jobbe i din vanlige jobb, for å starte fulltid som forfatter
Riktig nok får du mer tid til å skrive, men det krever en enorm selvdisiplin. Ulempene er kolossale: som forfatter står du på bar bakke ved sykdom eller skader. Får du en yrkesskade, som senebetennelse, eller blir satt på sidelinjen har du ingen sikkerhetsnett – i motsetning til alle som arbeider hos forlaget. En annen ulempe er det monotone arbeidet: å bare sitte å skrive gir lite variasjon, og er ensomt. Jeg har selv hatt kontor på Litteraturhuset, og sett hvordan forfatterne der har mistet all livsgnist. Skosålene subber, og den minste ujevnhet i underlaget får forfatteren til å ramle. Alt liv i øynene har sluknet, og i panna står det skrevet med store bokstaver: “Jeg føler meg ubrukelig”. Derfor bør du ha en jobb der du føler deg nyttig, så kan du heller skrive på deltid eller på fritida. Med mindre du er pensjonist. Da har du fortjent en pause, så kan skrivingen være et spennende prosjekt som holder hjernetrimmen i gang.

5. Publisere bare for å publisere
Hvis du utgir en dårlig bok svekker du din egen merkevare. Bokhandelen vil neppe ta inn flere av bøkene dine. Du må produsere kvalitet