Innkjøpsordningen

At boka blir tatt med i innkjøpsordningen gir en stor engangsutbetaling. Da kjøpes et større antall bøker, som distribueres til biblioteker rundt i landet. 

Historisk har det vært mye vanskeligere å bli innkjøpt for forfattere på eget forlag, kontra forfattere på etablert forlag. De to siste årene har sjansen for forfattere på eget forlag å bli innkjøpt tilsynelatende økt.

Hvis du er nysgjerrig på innkjøpsordningen kan du lese noen tips fra Forfatterforeningen her:

Indieforfatter? Hvordan bli “innkjøpt” – Forfatterforbundet

Å få boka vurdert av Innkjøpsordningen koster en del. Det er ikke sikkert at du bør gå den vegen. Om boka ikke kommer gjennom nåløyet er det likevel endel biblioteker som kan kjøpe den inn. Er boka virkelig etterspurt kjøper alle bibliotek den inn.

Hvis du vurderer å få boka vurdert bør du først få tilbakemeldinger på boka, fra nøytrale lesere. Det er nemlig alt for mange som melder inn boka uten tilstrekkelig kvalitet. Det kan være så simpelt som manglende korrektur. Da er det dumt å bruke betydelige beløp på noe som er dømt til å bli avslått. Nøytrale lesere vil gi en pekepinn på veien videre.

Noen av fordelene med å bli innkjøpt er at forlaget er sikret en minimumsinntekt. En annen fordel er at boka og budskapet spres over hele landet. Samtidig er ikke den distribusjonen så betydningsfull som før. At en bok står blant hundre tusen andre bøker, betyr ikke at boka blir oppdaget og lånt (og lest, og anbefalt videre).

Anne B. Ragde har i intervju uttrykk misnøye med å bli innkjøpt, fordi hun mente at folk lånte boka i stedet for å kjøpe den. Hvorfor skal bøker være gratis, når vi må betale for bleier og bussbilletter? Hun har ett poeng, men i den store sammenhengen tapte hun sannsynligvis lite på å bli innkjøpt. Vi bare nevner dette, for å illustrere at Innkjøpsordningen oppfattes både som en jackpot og som en ulempe. Men dersom boka er lite etterspurt vil innkjøp være kjempegunstig.

Sjanger har også betydning. En kvalitetsbok innen krim har ekstremt mye større salgspotensial enn en kvalitetsbok innen dikt. Diktere er derfor mye mer avhengige av innkjøp for å få livet til å gå rundt. Derfor er det ekstra viktig å gjøre godt forarbeid før man melder boka på “konkurransen” hos Innkjøpsordningen.