Tjener mer på eget forlag enn via vanlig forlag

Verdens første uavhengige globale undersøkelse av over 2000 forfattere har funnet ut at selvpubliserende forfattere tjener mer enn forfattere med forlag. Og at inntektene til selvpubliserte forfattere øker fra år til år. Forskningen er bestilt av ALLi, Alliance of Independent Authors. Funnene er gode nyheter for forfattere som søker både kommersielle og kreative løsninger gjennom eget forlag, også kalt selvpublisering.

Ifølge undersøkelsen hadde selvpubliserte forfattere en medianinntekt på $12,749 i 2022. Nesten halvparten av respondentene rapporterte over $20k i inntekt, mens 28% tjente $50k eller mer. Selvpubliserte forfattere som tilbringer mer enn halvparten av sin arbeidstid på skrive- og publiseringsaktiviteter, har en gjennomsnittlig inntekt på over $80,000. Nesten en femtedel av respondentene drev virksomheter med en omsetning på over $100,000.

Undersøkelsen viser også at mange forfattere driver vellykkede virksomheter på egne nettsider, gjennom direktesalg, crowdfunding og støtte fra lesere. Videre åpner nå Pulitzerprisen, British Book Awards og Commonwealth Book Prize (blant andre store litterære priser) for selvpubliserte forfattere.

I tillegg viser undersøkelser at bøker skrevet av selvpubliserte forfattere står for 30-34% av alle e-boksalg i de største engelskspråklige markedene. Det er også interessant å merke seg at kvinner skrev bare 39% av tradisjonelt publiserte bøker, mens de skrev 67% av selvpubliserte bøker, ifølge ALLi’s undersøkelse.

Bokarbeid.no mener at funnene ikke kan overføres direkte til Norge, da det er andre typer salgskanaler her (som eies av de største forlagene). Men det er likevel mange meg eget forlag som tjener godt i Norge (og mange som ikke tjener godt, som vi aldri hører om – slik er det i alle bransjer). Så det er fornuftig med realistiske forventninger. Prøv gjerne kalkulatorene våre for å estimere salg og inntekter.

Bildet er selvsagt mer komplekst: Som nordmann kan du selge papirbøker i Norge og e-bøker på Amazon eller over hele verdensveven. Men da snakker vi om to forskjellige konkurranser: Å vinne gunst hos norsk bokhandel, media og lesere – kontra å vinne kampen innad i Amazons søkemotorer.

Funnene fra undersøkelsen tyder uansett på at selvpublisering er en attraktiv mulighet for forfattere som ønsker større kreative frihet og større økonomisk avkastning. Å ha gode publiseringsferdigheter og skriveferdigheter vil være viktig for å lykkes.

ALLi-direktør Orna Ross sa: “ALLi har alltid trodd at forfattere, i tillegg til å nyte mer kreativ frihet, også nyter større økonomiske belønninger fra selvpublisering. Nå som resultatene av denne undersøkelsen bekrefter den troen, vil vi sørge for at alle forfattere vet at rapporter om det motsatte er feil. Forfattere kan leve av å skrive hvis de gjør jobben som kreves for å skaffe seg gode publiseringsferdigheter, sammen med gode skriveferdigheter.