Useriøse forlag omtalt i Dagbladet

Årlig dukker det opp saker om useriøse forlag. Sist i rekken er Publica Bok. Saken omtales i en lengre artikkel i Dagbladet.

Kort oppsummert fikk ikke forfatteren tjenestene hun var lovet (redaktørarbeid, korrektur og så videre). Hun ble tvunget eller forpliktet til å kjøpe et stort antall av sine egne bøker. Verst av alt: Hun fikk ingen royalties.

I forgårs fikk jeg e-post fra en bestselgende forfatter som var blitt (forsøkt) svindlet ved utbetaling av royalties. Selv gikk jeg glipp av over en årslønn med royalty fra Bazar Forlag (som gikk konkurs i Danmark og deretter startet opp igjen). Dette var faktisk en av grunnene til at Bokarbeid.no ble startet for mange år siden. Forfattere trenger alternativ, og de trenger noen å stole på (eller verktøy, så de kan gjøre jobben selv). Vi skal være en aktør å stole på. Hver dag arbeider vi for å være best på det området. Vi skal ikke være best på profitt. Vår karakter er at du skal kunne stole på oss.

For å sitere Wilson:

If you lose your wealth, you have lost nothing; if you lose your health, you have lost something; but if you lose your character, you have lost everything.

Heldigvis finnes det forlag som du kan stole på. Vi er helt åpne om fordeler og ulemper med å utgi på eget forlag. Kort sagt vil du selge flere bøker og spre budskapet mer på et stort forlag. De fleste forlag opptrer ryddig. En av fordelene med eget forlag er at du tjener (mye) mer per bok. Og risikoen for å oppleve ting som forfatterne i artikkelen forteller om, er minimal. Lista med fordeler og ulemper er lang (se boka Slik gir du ut på eget forlag, som du nå får gratis). Både etablerte forlag og egenpublisering vil bestå. Vi har begge deler på kundelista. Og selv om vi kun har toppscore i omtalene på Facebook, kan vi ikke love å arbeide feilfritt. Men hver dag tenker vi på Wilson.