Copyright på boktittel?

Er det copyright på boktitler? Kan du gi boka samme tittel som en annen bok?

Regelverket, slik bokarbeid.no tolker det, er enkelt: Boktitler har ikke copyright. Én grunn er at Norge raskt ville gått tom for ledige boktitler. Det ville vært til stort hinder for litteraturen om bare én forfatter skulle få lov til å kalle boka KjærlighetQuizboka eller bare Dikt.

Et søk hos Bokkilden på nettopp Kjærlighet viser mange bøker med denne tittelen. Hvis du søker på din aktuelle boktittel, er det godt mulig at du får mange resultater med samme tittel. Det er ikke sikkert at det er noen ulempe eller fordel. Husk også at mange bøker blir uaktuelle og glemt etter noen år, og du kan fint bruke samme tittel uten å tråkke på noen tær.

Likevel, kopiering av tittel fra en klassiker eller populær bok vil neppe bli tatt godt imot. Verken i bokhandelen, blant leserne eller forfatter og forlag.

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant er en så lang tittel at to forfattere ikke finner på denne tittelen helt tilfeldig. Du blir fort stemplet som en snylter ved å kopiere lignende titler.

Hvordan skille fem bøker med samme tittel? Ved forfatternavnet.

Når det gjelder domener på internett, er regelverket annerledes, og det er naturlig. Når det er sagt, kan du ha samme navn som andre så lenge du har ulik landkode. Hvis quizboka.no er ledig, kan du kjøpe og bruke domenet, selv om quizboka.com er opptatt. Men du kan ikke sitte på domener i ond hensikt, for eksempel kan du ikke skaffe deg www.forfatterjonesbø.no – fordi det åpenbart er forsøk på snylting eller potensielt forsøk på å tjene penger på å selge domenet videre eller andre baktanker.

Selve innholdet i boka er selvfølgelig underlagt copyright, og der skal man tråkke ytterst forsiktig.