Fordeler og ulemper med eget forlag

Det er mange fordeler og ulemper med eget forlag. Her er det viktigste. Gjengitt fra boka Slik gir du ut på eget forlag. Med tillatelse fra forfatteren.

Etablerte forlag Eget forlag
Forskudd Småpenger Ingenting
Betaling Du må vente opptil 1,5 år Vente opptil to mnd.
Rettigheter Forlaget har monopol på å utgi verket i minst fire år Du har monopol
Hvem bestemmer Forlaget bestemmer alt, eller mesteparten Du bestemmer
Når publiseres boka To måneder til to år etter at manus er ferdig skrevet 3 til 8 uker etter at  manus er ferdig skrevet
Andel til forfatter 10 % 40 til 60 %
Salgstall Selger trolig flere
Økonomisk risiko Forlaget tar risikoen Risiko hvis du selger null bøker, eller er blakk
Selge direkte Da må du i tilfelle kjøpe boka dyrt først Ja, med full fortjeneste
Tidskontroll Forlaget jobber når det passer dem, du må tilpasse deg deretter Du jobber når det passer deg
Skrivetid Du kan konsentrere deg om å skrive Du kan leie hjelp, men ofte må du organisere en del selv
Lureri Forekommer Nei
Frihet Det spørs hvordan du definerer frihet Ja


Utbetaling
for boksalg er kontraktsfestet (vanligvis i mai, året etter bokutgivelse). På eget forlag får du utbetaling fra distributør annenhver måned (for salg gjennom bokhandel). For salg gjennom egen nettside eller lignende får du utbetalt øyeblikkelig.Forskuddet er vanligvis på 10 000 til 35 000 kroner, avhengig av opplag og andre faktorer. Dette er selvfølgelig ikke småpenger – men vi mener det er en liten sum – basert på at royaltyen vanligvis blir 4 til 6 ganger mindre.

Den økonomiske risikoen er en viktig faktor – og nøytrale beregninger gjør du i kalkulatorene våre.

Lureri, uenigheter og problemer forekommer oftere enn media omtaler. Mange forlag er ærlige og redelige, dessverre er det også mange som burde gjort ting annerledes. Her er en av de siste sakene. Når det er sagt: Noen ganger er det beste å utgi på etablert forlag.

Er eget forlag ensbetydende med refusjon?

Å utgi på eget forlag har ofte blitt forbundet med at forlagene ikke vil ha boka di. Derfor har eget forlag noen ganger gitt dårlig klang i ørene til bokhandelen. Noen ganger stemmer det. Men også J.K. Rowlings første bok om Harry Potter ble refusert.

eget forlagAntallet småforlag blir i følge statistikken mer og mer vanlig i Norge. I tillegg gir stadig flere meritterte forfattere ut selv. Bestselgeren Lars Monsen har gitt ut på eget forlag i mange år (forlaget er delvis oppkjøpt nå). Oddbjørn By har gitt ut totalt elleve bøker, åtte av dem selv. Krimforfatter Geir Tangen utga selv. Han fikk strålende kritikker. Gyldendal likte boka så godt at han nå utgir bøkene sine der.

 

Aftenpostens bokanmelder Mette Hofsødegård skriver at «små forlag er drivhus der plantene virkelig får spesialservice. Deres eksistens minner om noe vesentlig i kulturøkonomien:

Idé først, så business. Det er meningen med det hele.

Vi tror de aller fleste bøker vil bli utgitt på eget forlag i framtida. Det er litt som i musikkbransjen, der musikerne er lei av plateselskapenes håndtering. Mange av de største musikerne utgir nå på eget plateselskap.

Utgi bok for lag og foreninger?

Stadig flere foreninger og organisasjoner som ønsker å utgi bok, gjør det på eget forlag. De har ofte en lang medlemsliste eller et nettverk innen målgruppen. Da går inntektene direkte til foreningen, uten mellomledd. I foreninger er det dessuten vanlig å arbeide frivillig, så kostnadene blir ofte lave. Selv om du kjøper litt hjelp til bokproduksjonen, vil eget forlag være fornuftig for de fleste foreninger. Å gi ut slike bøker på etablerte forlag er å kaste bøtter og spann med penger ut av vinduet.

Kvaliteten på boka

I Storbritannia er en fjerdedel av alle skjønnlitterære e-bøker gitt ut på eget forlag. Selv om det er enkelt å utgi bøker med dagens teknologi, er det viktig at forfatterne tar ansvar og ikke publiserer bøker av dårlig kvalitet. Da kan bokhandlene bli skeptisk til trenden. Dersom du utgir en dårlig bok, er det ikke bare uheldig for bokhandlene og leserne, det er også uheldig for deg. Det blir mye vanskeligere å få neste bok inn i bokhandlene. Problemet er at vi forfattere ofte har overdreven tro på eget manus. Historien kan se fantastisk ut i hodet vårt. Men på papiret
kommer det av og til skeivt ut. Du må ha tro på egen tekst, men også kunne ta på deg kritiske briller.

Dersom du er usikker på om boka er god nok til å trykkes, kan du eventuelt publisere den som e-bok først. Da er fallhøyden mindre, du sparer kostnader med trykking, lager, sending og så videre. Du slipper at bokhandelen blir skeptisk. Dessuten ser du interessen – og ikke minst responsen. Du kommer trolig til å selge veldig få e-bøker, og responsen er nok begrenset, men det kan gi en pekepinn.

Konklusjon – ulemper med eget forlag

Det er mange fordeler og ulemper med eget forlag. Du må egentlig konkludere selv. Prøv testen vår som gir råd om hva som passer best for deg. Å gi helt nøytrale råd er umulig, men vi mener at testen gir like godt råd som du ville fått av en god venn med kjennskap til bransjen.