Hvor mange bøker selger du?

Som forfatter av ti bøker vet jeg at salgstallene er vanskelige å spå. Selv om du har skrevet en bok som «alle» trenger, eller alle burde ha interesse for, er én ting sikkert: Alle kjøper ikke boka. Noen kjøper den, noen låner den, og de fleste går gjennom livet uten å ha hørt om den. En av mine mestselgende bøker har solgt over 40 000 eksemplarer i Danmark. Det høres lite ut hvis du sammenligner med besøkstall på kinofilmer eller salgstall på CD-er på nittitallet. Men til å være bøker er et slikt salg uhyre sjelden. En annen bok jeg skrev i 2014, var minst like bra. Burde ikke den selge like godt? Problemet er at kvaliteten på boka ikke er noen garanti for godt salg. Boka solgte åtte eksemplarer gjennom bokhandel i 2016. Åtte.

I media hører vi kun om forfatterne som selger mest. Bak disse forfatterne er det tusenvis, titusenvis, som ikke selger særlig mange bøker. For meg og mange andre har det å utgi på eget forlag vært en velsignelse – men det betyr ikke at alle får det slik. De aller fleste bøker selger svært lite – enten de er utgitt på et etablert forlag eller eget forlag. Selv om mange av bøkene er gode. Det er realiteten.

De fleste skjønnlitterære debutanter som utgir på etablerte forlag, selger rundt 500–600 eksemplarer.

Den største fordelen med å selge hus ved hjelp av megler er at du slipper å sette deg inn i framgangsmåten. Samme fordel gjelder ved å utgi på etablert forlag. Jeg har både solgt leilighet uten megler, og jeg har utgitt bøker på eget forlag. Når jeg sammenligner megler/forlag kontra å gjøre ting selv, så er det én ting som går igjen: Du må uansett gjøre mesteparten av arbeidet selv. Du må rydde huset, du må vaske, du må fylle ut skjema. Du må skrive boken. Kanskje bruker du 500 timer på å skrive boken. Det som gjenstår, tar mye kortere tid – ved eget forlag tar det (utrolig nok) 7 timer.

Personlig synes jeg at boligsalg er enklere enn å utgi på eget forlag. Blant annet fordi du får takst fra en takstmann, og fordi du får tilgang til hele markedet, gjennom finn.no og lignende. På eget forlag får du enkelt tilgang til markedet på nettbokhandel, men sjelden til alle bokhandlere. Derfor er det viktigste du bør huske på: Ikke trykk et for stort førsteopplag. Å trykke 3000 i førsteopplag er risikabelt. Det er så billig å trykke nye opplag nå til dags at du bør trykke langt færre. Da binder du opp mindre kapital.

Vil du lære mer om å utgi på eget forlag, kan du lese boka Slik gir du ut på eget forlag, som vi deler ut gratis nå.

Bokarbeid.no hjelper både etablerte forlag og egne forlag med redaktørarbeid, korrektur, ombrekking, omslagsdesign og så videre. Men husk: Selv om vi hører mye om bestselgerne, så er det titusenvis av forfattere som selger få bøker. Uansett, vi hjelper deg slik at boka blir best mulig. Så du kan være stolt av den. Så dine venner kan være stolte. Dine barn. Og vi er stolte over arbeidet vi utfører.

Oddbjørn By