Unngå feil i trykkefilene – spar tid og penger

Perfekte trykkefiler kan spare deg for tid og penger. Når du skal trykke en bok, sender du to filer til trykkeriet. En fil med omslaget, og en med innholdet. Omslaget lages av omslagsdesigner, mens innholdet settes opp av en ombrekker. Hvis du mangler kompetanse på InDesign eller tilsvarende, sparer du mye tid på å benytte profesjonelle. Men selv for de profesjonelle hender det at ting glipper til tider, når det er så mange variabler og hensyn å tenke på. Derfor får du en liste med tips. Problemer med trykkefilene kan nemlig gi to uheldige resultater:

1. Hvis feilene oppdages, så ber trykkeriet deg om å fikse det. Problemet er at det kan medføre flere dager forsinkelse i trykkeprosessen. Det er ikke et stort problem, men litt kjedelig hvis du har hugd lanseringsdatoen i stein. Feil kan også gi ekstrautgifter til designer og ombrekker.

2. Hvis feilene ikke oppdages kan ferdig trykket bok se dårligere ut enn nødvendig.

Vanligvis har omslagsdesigner og ombrekker kontroll – men det er lurt at du har oversikten over hva som er viktig. Så sparer du tid.

Trykkefil – 5 punkt å sjekke

1. Bruk riktige farger. Det er nesten alltid fornuftig at trykkefilen er i CMYK-farger. På pc-skjermen har du riktignok RGB-farger, men CMYK gir best resultat ved boktrykking.

2. Bruk PDF. Bruker du omslagsdesigner og ombrekker er PDF en selvfølgelighet. Men vi nevner det, i tilfelle du gjør jobben selv. Mange trykkerier godtar kun PDF.

3. Trykksaken skal vanligvis ligge i 300 ppi.

4. Legg inn beskjæring.

5. Tenk på overprint og output. Dette er mest relevant hvis du bruker folk med lite erfaring. Da bør de sette seg inn i fellene som kan oppstå.

Her finner du full informasjon om den perfekte trykkefil.

Les også:
Hva er ombrekking?
Hva er bokomslag?
Huskeliste før boktrykking

trykkefiler