Alle bør ha en bi-inntekt

Vi har fått ett innlegg fra grunnlegger av bokarbeid.no, Oddbjørn By. Han gir et klart råd: Alle bør ha en bi-inntekt. Da står du bedre rustet hvis noe skulle skje. Men du får også en fin variasjon i livet.

Bi-inntekt er en fornuftig mekanisme for alle – uansett hvilket yrke du har. Eksempler på bi-inntekter er utleie av hybel eller hytte, sommerjobb og fondssparing (som forhåpentligvis gir inntekter). En annen smart bi-inntekt er boksalg. Da kan du skrive boken i rolige tider (for eksempel hvis du sitter i karantene). Så får du inntekter i flere måneder eller år framover, uten å gjøre så mye mer. Det betyr ikke at timelønna er god, men arbeidstida er så fleksibel som det går an.

Å skrive en bok er ikke bare-bare. Og boksalget avhenger av timing, flaks, god medie-eksponering og mange andre faktorer. Så ikke ta mine råd som en fasit – men bruk kalkulatorene bokarbeid.no har utarbeidet:

  1. Tenk ut hva slags bi-inntekt du vil satse på.
  2. Hvis det er boksalg (eller merkevarebygging gjennom boksalg) – test kalkulatoren som gir råd om du bør utgi på eget forlag eller et etablert forlag.
  3. Hvis kalkulatoren anbefaler deg å utgi på eget forlag, test gjerne kalkulatoren som viser hvor mye det koster.
  4. Til slutt kan du sjekke hvor mye inntektskalkulatoren tror at du tjener.

Bokskriving handler om mye mer enn økonomi. Men hvis du kommer så langt at du har skrevet et utkast eller et manus: Bruk gjerne en redaktør for å få innspill. Slik at Gyldendal vil ha boka, eller slik at du selger best mulig på eget forlag.

Ikke tid til å skrive? Svaret er simpelt: Slutt å se på Netflix. Skru av mobilen. Risikoen med å skrive er liten. Det verste du taper er noen sesonger på Netflix. Hvis du utgir på eget forlag er den økonomiske risikoen liten, så lenge du trykker et forsiktig førsteopplag. Vi har en kalkulator for det også: Hvor mye koster det å utgi på eget forlag?

Lykke til!